Schilderijen van donker en licht

Caspar (klein)Melchior (klein)Balthasar (klein)

De schilderijen die u tijdens de advent aan de wand ziet zijn door Marjolijn Esser geschilderd vanaf een donkere ondergrond. Op die manier werd letterlijk vanuit het donker gewerkt naar het licht toe door steeds geduldig de ene transparante laag over de andere te schilderen.

Het is de kunst om het zo lang mogelijk uit te houden in het donker. Het vraagt van de kijker om erbij stil te staan en zo te ontdekken dat wat op het eerste gezicht een donker schilderij lijkt opeens tal van kleurnuances herbergt. Door de lichtinval schitteren de stukjes bladmetaal die erin gewerkt zijn je tegemoet. Naarmate we dichter bij kerstmis komen zal elk volgend schilderij méér gaan schitteren.

De kleuren groen, rood en blauw staan voor de driekoningen: Caspar met wierook, Melchior met het goud, en Balthasar met de mirre. Ze vertegenwoordigen de drie continenten: Afrika, het Westen en Azië.

Door de gebruikte technieken geven de afbeeldingen maar een beperkt idee van deze schilderijen. (Met dank aan Jan van Lierop voor de foto’s.)

Caspar (groen)

Melchior (rood)

Balthasar (blauw)

De schilderijen zijn © Marjolijn Esser

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie