Over de zwaarmoedigheid

20.00 – 22.00 uur; door Martien van den Nieuwenhuizen osa, theoloog / filosoof. Twee avonden: 28 november en 12 december.

Het is een ongebruikelijk onderwerp: de zwaarmoedigheid. Over het algemeen wordt de zwaarmoedigheid negatief gewaardeerd, vooral in onze veramerikaanste cultuur, waar je je altijd gelukkig, zelfverzekerd en optimistisch moet voordoen. Tegen deze achtergrond wordt zwaarmoedigheid (en depressiviteit) een steeds groter probleem en wordt al gauw verwezen naar de psychologie (inclusief psychotherapie en psychiatrie). Maar reeds in 1935 merkte Romano Guardini op, dat de zwaarmoedigheid te diep ingrijpt in het menselijk bestaan om ze ter beschouwing en behandeling over te laten aan de psychologie.

In twee avonden zal dan meer in wijsgerig-athropologische zin over de zwaarmoedigheid gesproken worden: de eerste bijeenkomst over de zwaarmoedigheid in het algemeen, terwijl de tweede bijeenkomst gewijd zal worden aan Kierkegaard. Bij deze laatste zal dan vooral de religieuze dimensie aan de orde worden gesteld.

Toegang: € 7,50 voor twee avonden

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie