Hoe Etty Hillesum zich door Augustinus heeft laten inspireren

20.00-22.00 uur; lezing door Frans Boddeke cssr, schrijver, en Ine Verhoeven, FLO, dichter. Toegang €4,= (inclusief koffie)

Etty Hillesum is een joodse mystica die in 1943 in Auschwitz om het leven kwam. Door haar dagboek ETTY — De nagelaten geschriften van Etty Hillesum 1941-1943, hebben we iets van de gedachten, gevoelens en drijfveren van deze unieke vrouw kunnen achterhalen.

Wat Etty Hillesum en Augustinus, kerkvader uit de 4e eeuw na Christus, sowieso met elkaar gemeen hebben, is hun trouw en de waarde die zijn hechten aan hun eigen gemeenschap. Want Etty had gemakkelijk kunnen onderduiken, maar heeft ervoor gekozen solidair te zijn met de anderen die dat niet konden, en vertrok vrijwillig mee naar Westerbork.
Ook Augustinus kon niet zonder zijn vrienden en hechtte veel belang aan zijn gemeenschap.
Etty heeft het over haar persoonlijke verhouding met een God, die noch joods, noch christelijk, noch katholiek is. Zij ervaart haar leven als een grote samenspraak met haar God. Augustinus uit zich op dezelfde wijze in zijn Belijdenissen, die ook een grote monoloog met God vormen. Beiden kennen ze een periode van hevige onrust en voor beiden komt er uiteindelijk verzoening in henzelf. Etty is geraakt door God. God en mens zijn voor haar geen twee gescheiden werelden. Etty zegt het zo: “Ik heb de mensen zo lief, dat ik in ieder een stukje van jou zie, mijn god. En ik zoek jou overal in de mensen en ik vind vaak een stuk van jou.” Augustinus zegt in zijn Regel: “Leef dus allen één van geest en één van hart samen, en eer in elkaar God, want ieder van u is zijn tempel geworden.”

Op deze avond zal voor de pauze eerst, met behulp van kenmerkende teksten van Etty, nader worden ingegaan op haar getuigenissen, waarna we na de pauze kijken naar overeenkomsten tussen Augustinus en deze 20e eeuwse mystica.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie