Een tocht naar Santiago de Compostela

20.00-22.00 uur; lezing door Ria Janson, reisleidster van reizen naar Santiago de Compostela. toegang € 2,50 (inclusief koffie)

Santiago de Compostela is een stad in het noordwesten van Spanje, ongeveer 2500 km van Nijmegen. Al vóór het jaar 1000 n.Chr. trok deze stad, na Rome en Jeruzalem, vele pelgrims. Vooral in de 11e en 12e eeuw wordt de trek naar de stad van apostel Jacobus steeds groter. Maandenlang waren de pelgrims onderweg, vaak onder erbarmelijke omstandigheden.

Nu 1000 jaar later wordt de route erkend als cultuurhistorisch monument van Europa. Langs de route, ook wel ‘melkweg’ genoemd en het gedeelte in Spanje de ‘camino’, herinneren vele kerken, kloosters, pelgrims-opvanghuizen en bruggen aan de geschiedenis van weleer.

Op deze avond wordt het bijzondere van deze voettocht nader toegelicht en wordt ingegaan op de verschillen met pelgrimages naar bijvoorbeeld Rome of Jeruzalem, die ook een hele oude traditie kennen. Ook zal aan de orde komen wat het voor mensen betekent, wat het hen doet of gedaan heeft deze bijzondere weg te gaan.

De lezing wordt omlijst met dia’s en middeleeuwse cantigas. Ook is er een boekentafel om de deelnemers zo een goede indruk te geven van deze Jacobus-stad van de vroege middeleeuwen.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Een tocht naar Santiago de Compostela

 1. André Witlox schreef:

  Dag Annemieke, vandaag is het een beetje bewolkt in Zuid-Frankrijk, waar Henny en ik al 2 weken zijn en nu nog 2 weken blijven. Weer dus eigenlijk om wat op internet rond te kijken. Zo komt de Boskapel natuurlijk ook aan bod. Inmiddels is de lezing, waarover ik hier las, over Compostela achter de rug en natuurlijk ben ik heel benieuwd hoe de interesse was en wie er allemaal spraken.
  Toevallig kreeg ik afgelopen zondag een, verkeerd geadresseerde, e-mail van Ank van Balkom. Toen ik dat meldde, mailde ze me terug en begreep ik dat er een nieuwe voorzitter is gekomen in het kapelbestuur. Nu ken ik wel een Hennie Peters uit mijn Samivoz-tijd, maar die zal het niet zijn denk ik want die woont in Uden.
  Met jou alles goed Annemieke?
  Wij zijn dus weer in het huis van onze vrienden hier in de buurt van de Côte d’Azur en hebben het heel goed met wandelen, moois bekijken en genieten.
  Hartelijke groet aan ieder en natuurlijk aan jou,
  André

Geef een reactie