De traditie van Sinterklaas

20.00 – 22.00 uur; door Joost van Neer en Gust Smits, bestuursleden van het Sint-Nicolaasgenootschap

Eén van de populairste heiligen ter wereld is Sint Nicolaas. Heel veel mensen vieren ieder jaar op de avond voorafgaand aan zijn feest (6 december) pakjesavond. Sint Nicolaas of Sinterklaas mag dan ook wel de bekendste gever worden genoemd, naast Sint Maarten en de Kerstman.

Achter “onze” Sint Nicolaas of Sinterklaas gaat een echte, krachtige bisschop schuil: bisschop Nicolaas van Myra (nu in Turkije), die moet hebben geleefd tussen 270 en 340. In de loop van de eeuwen ontwikkelden zich rond zijn persoon verschillende verhalentradities. De oudste verhalen zijn van niet lang na zijn leven en komen uit zijn eigen streek (het verhaal van Sint Nicolaas en de drie meisjes behoort daartoe), de jongste uit het middeleeuwse Noord-Frankrijk (bijvoorbeeld het verhaal van Sint Nicolaas en de drie jongens in de kuip). In 1087 werd zijn gebeente overgebracht naar Bari (in Zuid-Italië), waar het nu nog rust. In ons land veranderde Sint Nicolaas in Sinterklaas, die op zijn beurt weer de Kerstman werd.

Om het dreigende verval van het Sinterklaasfeest tegen te gaan, werd in het Belgische Sint-Niklaas eind jaren tachtig het Sint-Nicolaasgenootschap opgericht, dat meteen een Nederlandse afdeling kreeg.

Deze avond zullen Joost van Neer en Gust Smits van het Genootschap in afwisseling spreken over Sint Nicolaas, waarbij gebruik zal worden gemaakt van tekst en beeld. Wellicht geeft deze avond u ook nog nieuwe ideeën voor uw eigen Sinterklaas-gedichten.

Toegang: € 4,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie