In de voetsporen van Abraham

20.00-22.00 uur; door Pim Valkenberg. Lezing over de verschillen en verwantschappen tussen Jodendom, Christendom en Islam: de ‘Abrahamitische godsdiensten’

De laatste tijd wordt steeds vaker gesproken over ‘Abrahamitische godsdiensten’. Met deze term wordt verwezen naar drie godsdiensten die een stuk geschiedenis gemeenschappelijk hebben, een geschiedenis die ze vaak laten beginnen bij de figuur van Abraham. Jodendom, Christendom en Islam beroepen zich alle drie op verschillende manieren op deze aartsvader die door God werd geroepen om uit zijn vertrouwde omgeving weg te gaan en iets nieuws te beginnen.

Op deze avond zal Pim Valkenberg, docent theologie van de godsdiensten aan de Radboud Universiteit Nijmegen en regelmatig bezoeker van de Boskapel, ons vertellen over de verschillen en verwantschappen tussen deze drie godsdiensten. Hij zal daarbij niet alleen ingaan op het ontstaan van de term Abrahamitische godsdiensten en op de verschillende manieren waarop deze term binnen Jodendom, Christendom en Islam functioneert, maar ook op recente initiatieven om de drie religies in naam van Abraham met elkaar in gesprek te brengen.

Inleider Pim Valkenberg heeft daarover onlangs samen met anderen een boekje gepubliceerd: In de voetsporen van Abraham, Budel (DAMON) 2004.

Toegang: €4,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie