Lezing: ‘Het leven als wondermooi”

Op 22 oktober 2019 zal Taede Smedes een lezing geven over het thema ‘Het leven als wondermooi’. Hij zal dit doen vanuit het perspectief van zijn twee recente boeken God, iets of niets? (Amsterdam University Press 2016) en Thuis in de kosmos (Amsterdam University Press 2018). Uitgangspunt daarbij is dat het traditionele spreken over God steeds minder populair wordt. Tegelijkertijd is ongeloof in Nederland historisch hoog. De vraag daarbij is of religie in Nederland verdwijnt. In zijn lezing zal Taede bespreken waarom in zijn ogen het traditionele godsgeloof steeds minder populair wordt. Hij zal ook aangeven dat er allerlei nieuwe vormen van religiositeit ontstaan waarbij het onderscheid tussen ‘geloof’ en ‘ongeloof’ steeds vager wordt. Ook zal hij laten zien hoe op basis van zijn persoonlijke verwondering over het natuurwetenschappelijke ‘Epos van Evolutie’ hij tot een eigen post-theïstische visie op de kosmos en de plaats van de mens daarin is gekomen.

Iedereen is welkom. De lezing zal ongeveer 45 minuten duren, waarna er een korte pauze wordt gehouden en daarna is er een gesprek met het publiek. Taede gaat er vanuit dat de mensen zijn boeken niet gelezen hebben. Echter, wie het thema interessant vind, kan hij de boeken aanbevelen, aangezien hij in drie kwartier slechts een aantal hoofdlijnen zal kunnen bespreken.

Taede wil het publiek tot nadenken aanzetten over hoe mensen op verschillende wijzen en zonder de pretentie op waarheid te koesteren op zoek zijn en blijven naar zingeving en betekenis, voorbij het onderscheid tussen ‘geloof’ en ‘ongeloof’. Religie blijft in onze samenleving aanwezig, het verandert van gedaante en lijkt soms onzichtbaar, maar het verdwijnt niet.

Taede A. Smedes (Drachten, 1973) is godsdienstfilosoof en theoloog en werkt als freelance journalist, redacteur en vertaler. Hij schrijft o.a. voor De Volkskrant en het Nederlands Dagblad. Hij studeerde theologie in Groningen en promoveerde in 2004 op een proefschrift over Gods handelen en het natuurwetenschappelijke wereldbeeld. Hij werkte als onderzoeker aan verschillende universiteiten, waaronder in Leiden, Leuven, Nijmegen en Amsterdam, en schreef verschillende boeken over geloof en natuurwetenschap. Zijn website en weblog zijn hier te vinden: https://tasmedes.nl.

Lezing: 22 oktober 2019, 20.00 – 22.00 uur
Waar: Augustijns Centrum de Boskapel, Graafseweg 276, Nijmegen
Kosten €10,
Vooraf aanmelden is nodig. Dit kan op info@boskapel.nl

Download the PDF file .

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie