Geannuleerd: Leeravonden rituelen

De leeravonden rituelen zijn geannuleerd.
Waar komt het menselijke en goddelijke samen?

‘Als je denkt dat je God begrijpt, is het juist niet God’, zegt Augustinus in preek 117. God gaat ons verstand te boven, daarom kan het niet anders of er gebeuren ook in onze vieringen dingen die ons begrijpen overstijgen. Waar de woorden en ons verstand ophouden, kijken we verder met rituelen en symbolen. — Niet dat we God dan wel ‘begrijpen’, maar rituelen en symbolen brengen ons naar een dimensie waar God en mensen elkaar kunnen raken.

Symbolen en rituelen zeggen meer dan je kunt zeggen, ze laten je dingen zien die je nooit had kunnen bedenken. Dat geldt trouwens niet alleen in religieuze zin, symbolen en rituelen kunnen op álle vlakken van ons leven verwijzen naar een diepere dimensie.

In deze drieluik onderzoeken we hoe symbolen en rituelen werken. Wat doen zij met ons? Hoe doen ze dat? Vervolgens kijken we naar de symboliek in kerkelijke vieringen, maar ook naar rituelen bijvoorbeeld op het voetbalveld en op straat. Tot slot oefenen we ons in de kunst van het ritualiseren. Wat maakt een voorwerp tot een symbool? Wanneer is een handeling een ritueel? Hoe kan je zelf thuis, of waar dan ook een ritueel vinden om die ‘andere dimensie’ op het spoor te komen?

Ekkehard Muth, pastor van het Augustijns Centrum de Boskapel. Geboren en getogen in een luthers-katholiek gezin in Duitsland heeft hij zich bij de Wereldraad van Kerken in Genève verdiept in oecumene. Zijn specialisatie in rituelen heeft hem laten ervaren dat geloven de grenzen van denominaties en religies overstijgt.

Begeleiding: Ekkehard Muth
Datum: maandagen 28 januari, 4 en 11 februari 2019
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
Plaats: Augustijns Centrum de Boskapel
Kosten: € 10,00 per avond

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie