Geen geloofscursus, of toch!!

Herman Finkers zei een keer in een interview: ‘Als je ’s ochtends wakker wordt, en je gelooft niks, waarvoor sta je dan op?’ Hoe wordt u ’s ochtends wakker? En als u gelooft, is dat dan ‘het geloof’ zoals we denken dat de kerk er tegenaan kijkt, of is het een geloof zoals dat door de jaren heen bij u gegroeid is? Zou je je nog wel gelovig willen noemen, of ben je misschien geloviger dan je denkt?

Binnen ons jaarprogramma ‘Eindeloos leven’ willen we op drie avonden stilstaan bij de inhoud van ieders geloof. Niet zozeer omdat ‘het eeuwige leven’ een kerkelijk geloofsartikel is, maar veel meer omdat geloven, in welke vorm dan ook, een dimensie aan het leven toevoegt waardoor het leven verruimd en wellicht ‘eindeloos’ wordt…

Drie componenten die op de bijeenkomsten telkens weer terugkomen en door elkaar heen lopen zijn: dat we kijken naar het symbolisch bewustzijn, geloven is namelijk veel meer dan dogma’s willen doen denken. Vervolgens dat we kijken wat ons uit de traditie in dogma’s en bijbelverhalen aangereikt wordt, en hoe dat je eigen beleving kan verrijken. En daartussendoor komen we telkens weer terug op hoe je eigen geloof vorm krijgt.

Het is dus geen geloofscursus, maar na die drie bijeenkomsten zult u waarschijnlijk bewuster en vooral onbevangener naar uw geloof kijken – en ’s ochtends wat vrolijker opstaan, wie weet.

Ekkehard Muth is pastor van het Augustijns Centrum de Boskapel. Geboren en getogen in een luthers-katholiek gezin in Duitsland heeft hij zich bij de wereldraad van kerken in Genève verdiept in oecumene. Zijn specialisatie in rituelen heeft hem laten ervaren dat geloven de grenzen van denominaties en religies overstijgt.

Begeleiding: Ekkehard Muth
Wanneer: dinsdagen 16, 23 en 30 januari 2017
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
de zaal is open vanaf 19.45 uur
Waar: de Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Kosten: € 10,- per avond, € 25,- voor 3 avonden
Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie