Licht zijn voor de ander – Amnestyviering 2016

Lezing: Licht in de wereld

Licht. Licht zijn. Licht verspreiden. Licht zijn voor de ander. De ander moed inspreken. Je inzetten voor de ander. Dat is wat we horen in zomaar wat teksten die vandaag klinken, in het evangelie, in een gedicht, in een toespraak.

Zet je licht niet onder de korenmaat, zet je licht op een kandelaar. Het is het licht, de glorie van God. Het is je eigen licht. Het is niet ter meerdere eer en glorie van jezelf. Het is licht voor de ander. Dan kún je niet bescheiden blijven, op de achtergrond, onder de korenmaat. Je moet het licht op de standaard zetten, op de kandelaar. Alleen zo kun je anderen bemoedigen. Alleen zo kun je aandacht vragen voor het lot van gewetensgevangenen, om hun lot te verbeteren.

Dat is het werk van Amnesty: aandacht vragen voor anderen, voor gevangenen, voor mensen die verwikkeld zijn in oneerlijke processen, voor mensen die ten onrechte veroordeeld zijn, voor mensen die onder onmenselijke omstandigheden gevangen zitten. Ze laten weten dat ze niet vergeten zijn. Hun licht laten schijnen. Hen bijlichten in de duisternis waarin ze verloren dreigen te gaan.

Dat is het werk van onze Amnestygroep, die het vandaag zonder een van hun leden moet stellen, omdat Netty Kamerbeek herstellende is. Het is kwetsbaar werk. Ze kunnen wel wat hulp gebruiken. Het kan ook uw, jouw werk zijn. Ik kan wel zeggen, help hen, doe mee en dat klopt. Maar eigenlijk gaat het om die anderen, waarvoor Amnesty International zich inzet. Laat je licht schijnen. Laat het licht van Amnesty schijnen.

Er is veel ellende in de wereld. Maar het is beter een kaars aan te steken dan de duisternis te vervloeken.

Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen,
opdat ze jullie goede daden zien
en eer bewijzen aan jullie Vader die in de hemel is. (Mt 5,16)

Dit bericht is geplaatst in Nieuws, Overwegingen. Bookmark de permalink.

Geef een reactie