Eindeloos leven (Augustinuslezing)

Augustinus in het augustijnenklooster in WürzburgAugustinus heeft het nauwelijks over wat je in het eeuwige, eindeloze leven te wachten staat. Veel belangrijker vindt hij hoe je dat eindeloze leven bereikt: door nu te leven, goed te leven, eindeloos te leven.

Eindeloos leven, wie zou het niet willen? Eindeloos leven, wie houdt het uit? Eindeloos leven, hoe doe je dat? Moeten we ons niet eerst afvragen wat we bedoelen met eindeloos leven? Dat je leven lang, langer, eeuwig duurt? Dat is al ruim 40 eeuwen een droom.

In het Christendom leeft die droom in de hoop op een leven na de dood, in de hemel, na de verrijzenis. Ook Jezus heeft die droom leven ingeblazen en in navolging van hem alle grote predikers en leraren, ook Augustinus. Maar luisterend naar Augustinus valt je op dat hij het nauwelijks heeft over wat je dan te wachten staat. Hij heeft het over de manier waarop je dat eindeloze leven bereikt: door nu te leven. Goed te leven. Dan komt er een andere betekenis van eindeloos leven in beeld: goed, geweldig, gelukkig leven. Eindeloos.

Over “goed leven” kan Augustinus ons zeker wat vertellen. De zoektocht naar het goede, gelukkige leven heeft hem vanaf zijn schooltijd getrokken. Uiteindelijk heeft die hem tot zijn bekering gebracht. Van die zoektocht wil hij ons iets meegeven.

Iedereen die zich aangetrokken voelt tot het goede, het gelukkige leven is uitgenodigd voor deze avond. We laten ons dan inspireren door wat Augustinus uit eigen ervaring te vertellen heeft over eindeloos leven.

Karel Peijnenborg is afgestudeerd theoloog en vertaler van beroep. 17 jaar geleden las hij voor het eerst de Belijdenissen van Augustinus en was er helemaal ondersteboven van. Nu is hij lid van de Augustijnse lekengroep van de Boskapel en begeleidt een groep die teksten leest van Augustinus, momenteel zijn commentaar op het Johannes-evangelie.
Beide groepen worden blij van nieuwe leden.

Inleider: Karel Peijnenborg
Wanneer: dinsdag 30 augustus 2016
Waar: De Boskapel, Graafseweg 276 Nijmegen
Tijd: 20.00 – 22.00 uur
De zaal is open vanaf 19.45 uur
Kosten: € 10,-

Dit bericht is geplaatst in Nieuws. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Eindeloos leven (Augustinuslezing)

 1. Ton Bun schreef:

  Helaas kan ik niet op dinsdag 30 augustus aanwezig zijn maar ik ben wel geïnteresseerd om in groepsverband teksten van Augustinus te lezen.
  Graag ontvang ik meer informatie daarover:
  hoe groot is de groep nu ?
  hoe vaak komt de groep bij elkaar, waar en hoe laat ?
  Welke kosten zijn eraan verbonden ?
  Word je geacht het desbetreffende boek zelf aan te schaffen?

Geef een reactie