Passie-uitvoering met Bach en Pergolesi

Stabat materZonder de beker van Goede Vrijdag géén Pasen. Van dat besef zijn we in het westen vanaf de late Middeleeuwen diep doordrongen. Het medeleven met het lijden van Christus krijgt in Latijnse landen veelal dramatisch gestalte in de processies van de Goede Week. Hier in Nederland beleeft men de Passietijd vooral via de muziek. Het bijwonen van de Matthäus- of de Johannespassion in de veertigdagentijd is voor velen — en zeker niet alleen voor gelovigen — een vast en dierbaar ritueel geworden.

Dirigenten zijn op dit moment druk bezig om hun koren voor te bereiden op een muzikaal, maar vooral ook spiritueel doorleefde uitvoering. In dat kader vindt er zaterdag 22 maart een studiedag voor dirigenten plaats in De Boskapel. Onder leiding van Caroline Westgeest, docent-dirigent, krijgen zes dirigenten les in het leiden van composities voor koor en orkest, die in de Passieweek op verschillende plaatsen in Nederland uitgevoerd worden.

De studiedag wordt afgesloten met een presentatie. Tien zangers van zeer gevorderd niveau en een strijkersensemble afkomstig uit het Nijmeegs Studenten Orkest voeren acht van de 12 delen van het Stabat Mater van Pergolesi uit én de Christusrecitatieven uit de Matthäuspassion. Caroline van Westgeest zal iets vertellen over de plaats van deze recitatieven. Tevens belicht zij de achtergronden van de muzikale accenten, die de dirigenten aanbrengen. Tilly Jansen zal de overige vier delen van het Stabat Mater in vertaling voordragen.

Het Augustijns Centrum De Boskapel nodigt u uit om bij deze opmaat tot de Lijdenstijd aanwezig te zijn. De uitvoering duurt van 15.30-16.30 uur en is voor iedereen vrij toegankelijk. Na afloop kunt u een kopje koffie of drankje gebruiken en nog even napraten met de dirigenten en musici.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten informatief, Nieuws. Bookmark de permalink.

Geef een reactie