Lezing: Doortocht door de dood?

Dinsdag 5 april 2011, om 20.00 uur; door prof. dr. W.J.C. Weren, hoogleraar Bijbelwetenschappen (Nieuwe Testament) aan de Universiteit Tilburg.

Wim Weren houdt zich bezig met vragen rond de dood. Hij doet dat vanuit twee disciplines: de Bijbelwetenschappen en de cultuurwetenschappen. Dergelijke vragen vormen het hart van elke cultuur en elke religie. Confrontaties met de dood en reflecties daarop geven een scherper zicht op wat het leven is.

Zijn nieuwste boek Dood. En dan? gaat over de dood en wat daarna misschien nog komt. Vele hedendaagse opvattingen zijn geïnspireerd door stof uit de Bijbel, die ook zelf op dat punt heel divers is. Het is niet alleen het verrijzenisgeloof dat in de Bijbel stem krijgt. Ook de dood als een zwart gat of de dood als een open plek krijgen daar volop aandacht. Bijzonder intrigerend is de vraag hoe de kracht van God zich verhoudt tot de macht van de dood en welke ruimte er is voor het lichaam in visies op dood en voortbestaan.

Deze Bijbelse stemmen klinken ook door in allerlei vormen van hedendaagse kunst: in romans, poëzie, schilderkunst, muziek, toneel en film. Bijbelse visies worden daarin niet domweg herhaald. Kunstenaars geven er op een nieuwe wijze vorm en inhoud aan. De interactie tussen moderne cultuur en Bijbel is bijzonder boeiend. Kennis van de Bijbel kan ons helpen om onze cultuur beter te verstaan, maar ook hoe we door de bril van onze cultuur de Bijbel met nieuwe ogen kunnen lezen.

Toegang €5,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie