De spiritualiteit van het boeddhisme

Maandag 22 februari 2010, 20.00-22.00 uur; door prof. dr. Paul van de Velde, hoogleraar Aziatische religies, met name hindoeïsme en boeddhisme aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Het oorspronkelijke boeddhisme wordt gekenmerkt door een grote verscheidenheid. Terwijl boeddhistische monniken de Boeddha zelf vergaand naleven, vinden gewone mensen in Azië inspiratie in de vele verschillende levensverhalen van heilige voor-beelden, van mensen maar ook van dieren. Zij putten hieruit op hun weg naar vermindering van leed, naar verlichting, naar het heil. Een bijzondere plaats in het boeddhisme hebben pelgrimage, rituelen en wedergeboorte.

Met de invloed van het westen concentreert het boeddhisme zich meer op de Boeddha zelf en eigenlijk niet meer op andere rolmodellen of religieuze praktijken. Meditatie wordt gezien als de manier om dichter bij de Boeddha te komen. Men probeert hierbij dingen te herkennen die de Boeddha zelf ook heeft meegemaakt. Zo wordt deze menselijker, komt ons dichterbij. Ook het volgen van een bepaalde levensstijl is hierbij van belang.

De vraag zal ook aan de orde komen of er één boeddhisme bestaat of dat er meerdere boeddhistische religies zijn, en hoe de spiritualiteit van het boeddhisme zich verhoudt tot die van het christendom.

Toegang €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie