Ervaringen in de Dominicus – leerzaam voor de boskapel?

Maandag 6 april 2009, 20.00-22.00 uur; door Ko Bordens, voorzitter Liturgisch Team en Overleg met de Dominicanen, theologen, liturgisten en andere externe deskundigen.

In de 60er jaren dreigde de Dominicuskerk gesloten te worden. De Dominicanerorde stelde het bisdom voor er een vernieuwingscentrum voor liturgie op te zetten. Met een koor o.l.v. Bernard Huijbers kreeg de huidige liturgie zijn eerste gestalte. Door o.a. het voorgaan van een gehuwde priester ontstonden er spanningen met het Bisdom Haarlem. Na jaren intensief overleg met bisdom en bestuur der Dominicanen kon uiteindelijk de bisschop zich niet meer vinden in het proces dat de gemeente was aangegaan. Daarop besloot de beleidsraad van de Dominicus tot verzelfstandiging.

De zondagsvieringen worden door zo’n 500 mensen bezocht, ook gezinnen met kinderen en een actieve groep dertigers. Elke viering wordt voorbereid door het voorgangersteam, de organist, de dirigent en iemand van de kindernevendienst. De opbouw verschilt niet zoveel van een eucharistieviering met brood en wijn. Er zijn twee pastors in deeltijd, aangesteld door de Beleidsraad, op het ogenblik twee vrouwen, één met protestantse, één met katholieke achtergrond. Pastores, dirigent, organist en het secretariaat worden betaald. Ook zijn er 200 vrijwilligers. Verder zijn er uitvaarten, dopen, relatievieringen (altijd in de zondagsviering), diaconale activiteiten, lezingen, en werkgroepen. De kerk wordt ook verhuurd voor concerten en grote bijeenkomsten

Toegang: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie