De bijbel: nog inspirerend in deze tijd?

Dinsdag 10 maart 2009, 20.00-22.00 uur; door Drs. L.M.J. van der Zee-Hanssen, junior onderzoeker exegese OT aan de Faculteit Theologie van de Radboud Universiteit

Weet de gemiddelde Boskapeller wat voor teksten er in de Bijbel staan, of alleen wat er in de liturgie gelezen wordt? Dat geeft een heel beperkt beeld, vooral voor het Oude Testament. De Bijbel is voor velen moeilijk, uit een vreemde cultuur, vol geweld, achterhaald.

De Bijbel is eigenlijk een bibliotheek vol boeken: met voor elk wat wils. Er staan zeker moeilijke en harde wetsteksten in, maar ook prachtige verhalen, gedichten, liederen, gebeden, filosofische overpeinzingen, praktische levenswijsheden, protestliteratuur, enz. Al die teksten hebben één ding gemeen: ze willen een stukje laten zien van het verhaal van God met mensen.

De Bijbel geeft geen definitie van God. Het is ook geen handleiding die je zo kunt gebruiken om een goed christelijk leven te leiden. De teksten laten zien hoe mensen God hebben ervaren in hun leven en in de dingen die in de wereld gebeurden. Door die verhalen te lezen, krijgen wij misschien weer oog voor Gods aanwezigheid in deze wereld. Tijdens de avond maakt u kennis met een aantal verschillende (korte) teksten. Zo kunt u de rijkdom van de Bijbel zelf proeven.

In de discussie komt ook aan bod hoe de Bijbel thuis op te pakken: zomaar een hoofdstuk openslaan? Of moet je er eerst op studeren? Kun je anders gevaar op verkeerde gedachten komen, zelfs van je geloof af vallen?

Toegang: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie