Augustinus, mysticus

Dinsdag 21 april 2009, 20.00-22.00 uur; door Prof. dr. Roel van den Broek, emeritus hoogleraar v/d geschiedenis van het christendom.

De kerkvader Augustinus (354-430) heeft als denker op de theologie een enorme invloed gehad, een invloed die voortduurt tot in onze tijd. Centrale opvattingen van de Rooms-Katholieke Kerk en van de Reformatie zijn door hem voor het eerst doordacht en geformuleerd, bijvoorbeeld in zijn leer van de kerk en van de genade.

Er is echter ook een heel andere kant aan Augustinus. Hij is ook een gepassioneerd zoeker naar God geweest, waarbij hem mystieke vervoering niet vreemd was. Daarover zal het in deze lezing gaan. De lezing stelt vragen aan de orde als: hoe werd God door Augustinus persoonlijk ervaren, hoe brengt hij het onzegbare onder woorden, kunnen wij ons nog herkennen in ervaringen van zo’n 1600 jaar geleden en de verwoording die er toen aan gegeven werd?

Bij het zoeken naar een antwoord op deze vragen zullen ook enkele teksten van Augustinus zelf worden aangehaald. Ook hier zal blijken dat hij zijn betekenis nog steeds niet verloren heeft.

Toegang: €5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie