Augustinus en de eerste Cappadociër

Dinsdag 13 januari 2009, 20.00-22.00 uur; door dr. Désiré de Rooij, classicus, gespecialiseerd in de patristiek.

N.B.: Deze avond gaat niet door!

In januari 2005 hield Désiré de Rooij een leeravond met als titel De Griekse wortels van Augustinus. Achtereenvolgens kwamen aan de orde wat Plato, de Neoplatonici, waarvan de belangrijkste vertegenwoordiger Plotinius was, en Origenes aan bod. De komende drie jaar zijn gereserveerd voor de drie Cappadociërs, de Griekse kerkvaders Gregorius van Nazianze, en de broers Gregorius van Nyssa en Basilius de Grote. Ook zij hebben veel betekend voor het denken van Augustinus. Zij hebben het beeld bepaald van 350 – 400.

Gregorius van Nazianze (329-389) opent de rij. Hij was een bezield dichter en redenaar. Hij is van grote betekenis geweest voor de theologie die Augustinus over de menswording en de drie-eenheid ontwikkelde. Ook heel boeiend is wat hij gezegd heeft over de vereringcultus van Jezus en van Jezus in God. De inleider zal laten zien in welke mate Augustinus met het gedachtegoed van Gregorius van Nazianze om is gegaan.

De opening van de avond met een overzicht in vogelvlucht van wat er vanaf januari 2005 aan de orde is geweest, stelt ook belangstellenden die de andere avonden van deze reeks niet zijn geweest, in staat een afgerond beeld te krijgen van wat de Griekse wortels van Augustinus’ denken zijn.

Prijs: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie