Moeder Theresa, wie zij werkelijk is

Dinsdag 28 oktober, 20.00 – 22.00 uur; door ds. Henk Veltkamp, predikant in Veghel en Uden

Spiritualiteit is vaak niet een proces van ‘happiness’, maar van discipline en volharding. Dit heeft ook Moeder Theresa geweten. Want haar moeizame, vaak pijnlijke, lange, spirituele weg van haar 18e tot haar 87e levensjaar is voor velen onbekend, maar dankzij belangrijke gedeelten uit brieven naar haar spirituele begeleiders is hier 10 jaar na haar dood meer over bekend.

Velen zien in haar het beeld van de tengere moedige vrouw die met haar eeuwige glimlach en haar toegewijde zorg voor de armsten der armen gedreven werd door een doorleefd geestelijk leven. Voor haar werk kreeg zij in 1979 de Nobelprijs voor de vrede.

Maar zij kende ook duisternis in haar eigen diepe innerlijke lijden onder Gods zwijgen, de spirituele droogte en afwezigheid van God. Zij ervoer haar leven als een lange tocht door duisternis; niet alleen door de intense armoede in de sloppenwijken van India, maar ook door haar eigen innerlijke duisternis, haar eigen tocht door haar spirituele woestijn.

Haar brieven maken pijnlijk duidelijk hoe eenzaam zij in haar geestelijke weg is geweest. Pas toen zij – na vele jaren – eindelijk adequate geestelijke begeleiding kreeg kon zij de door haar ervaren leegte gaan zien als behorend tót die geestelijke weg, in het spoor van Johannes van het Kruis.

Moeder Theresa kan door haar moeizame en vaak pijnlijke spirituele weg voor velen een voorbeeld zijn van zoeken en volharden. De brieven maken op indringende wijze duidelijk hoe zij tijdens haar levenslange zoektocht vaak wanhoopte en God kwijt was, maar toch bleef volhouden zich geroepen te voelen en Jezus na te volgen.

Deze avond wordt een kant van Moeder Theresa belicht die voor velen nog onbekend is.

Prijs: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie