Het geheim van religieuze tradities – wat heb je eraan en waar zijn ze goed voor?

Dinsdag 30 september 2008, 20.00-22.00 uur; door drs. Leo Oosterveen, dominicaan, theoloog, en stafmedewerker aan het Dominicaans Studiecentrum

Religieuze tradities dienen flexibel te zijn. Ze moeten de grote menselijke vragen openhouden die gevoelig maken voor het mysterie. De religieuze zoékers zijn eerder het sacrament van God, dan de weters! Tevens dienen religieuze tradities in hun culturele en sociale context te worden geplaatst. Grote veranderingsprocessen op het vlak van maatschappij en cultuur kunnen een katalysator zijn en de eigen dynamische kracht van religieuze tradities binnen die processen tot leven wekken. Van een positieve relatie tussen religie en maatschappij komt echter niet veel terecht als religieuze tradities een getto worden en mensen afschrikken.

Er zijn Bijbelverhalen die handvatten geven voor het op weg gaan, het zoeken naar een open gelovige identiteit, naar het niet te vatten geheim dat mensen aanzet om een gemeenschap te zijn / te vormen. De Bijbelse traditie kan ons ondersteunen in onze permanente en nooit voltooide zoektocht naar een identiteit en leren omgaan met een gevoel van ‘thuisloosheid’.

Welke verstarringen en blokkades moeten dan worden opgeruimd zodat religieuze tradities inspiratie kunnen blijven bieden aan onze geloofsbeleving? Wanneer dragen religieuze tradities bij tot geloofwaardige vormen van geloofsbeleving? Wanneer vertelt een geloofsgemeenschap op een geloofwaardige manier de verhalen die haar zijn toevertrouwd en houdt ze het geloven open en creatief?

Al deze vragen zijn boeiend en belangrijk voor geloofsgemeenschappen die eigentijds verder willen.

Op de vooravond van het zelfstandig worden van de Boskapel is het belangrijk om stil te staan bij de betekenis van religieuze tradities voor ieder persoonlijk en voor de geloofsgemeenschap als geheel.

Prijs: € 5,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie