De apostel Paulus: omstreden en fascinerend

Dinsdag 2 december, 20.00 – 22.00 uur; door prof. dr. C.J. den Heyer, emeritus hoogleraar Nieuwe Testament aan de Theologische Universiteit Kampen

De apostel Paulus is bekend van verschillende brieven in het Nieuwe Testament. In de eerste eeuw van onze jaartelling schreef hij brieven naar verschillende gemeenten waar christenen bijeen kwamen. Bekend zijn de brieven aan de gemeenten van Korintië, Galaten en Rome.

In deze brieven verkondigt hij standpunten die in de loop van de tijden omstreden zijn geweest, en dat vaak ook nu zijn. Zo heeft hij zich op een nogal uitgesproken manier uitgelaten over joden, maar ook over vrouwen. Op gezag van Paulus hebben vrouwen eeuwenlang een ondergeschikte rol gespeeld in de kerk en in de samenleving. Wat bracht hem tot zulke standpunten?

Tegelijk is Paulus ook fascinerend: hij was een intelligent, maar ook heel emotioneel en gepassioneerd mens. In zijn brieven komt hij bovendien naar voren als een praktisch ingestelde man, die oog had voor de noden van de verschillende christengemeenten. Wat dreef hem als geboren jood om vurig te pleiten voor Jezus en hartstochtelijk te blijven reizen langs de gemeenten ondanks gevaren van vervolging?

Augustinus heeft veel gebruik gemaakt van de brieven van Paulus, zoals in zijn vele verhandelingen over de liefde. Wat boeide Augustinus in deze omstreden en fascinerende apostel? En, wat kan ons met Augustinus in de omstreden en fascinerende Paulus boeien?

Prijs: € 5 ,— (inclusief koffie)

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie