Wat bracht Augustinus ertoe zijn Belijdenissen te schrijven?

Maandag 4 juni, 20.00 – 22.00 uur; door Dr. Wim Sleddens osa, lid van de Generale Raad van de Orde der Augustijnen.

Dit boek, dat 1600 jaar geleden geschreven is en nog steeds veelvuldig wordt vertaald en (opnieuw) gelezen, is een boek van grote schoonheid en rijk aan psychologisch inzicht. In alle openheid vertelt Augustinus hoe hij zoekt naar de zin van zijn leven, waarbij hij ook zeer kritisch over zichzelf durft te oordelen. Augustinus wil onderzoeken, en middels dit werk ook aan andere duidelijk maken, hoe fijnzinnig God in zijn leven heeft ingegrepen en hoe God hem tot het ware geloof heeft weten te brengen, bij zijn zoektocht naar het ware geluk. Sommigen zien de Belijdenissen van Augustinus als een belijdenis van zonde en schuld, anderen meer als een belijdenis van zijn geloof en zien het als een grote lofprijzing aan God. Het is in ieder geval een autobiografie, die wel een erge grote proportie heeft aangenomen. Naast informatie over zijn carrière, zijn familie en zijn vrienden geven de eerste negen boeken van de Belijdenissen ook zicht op de geestelijke invloeden die Augustinus’ denken hebben bepaald op de weg naar zijn bekering.

Wilde hij dit alles aan zijn vriend Paulinus van Nola schrijven, of wilde hij zich verweren tegen de laster van de donatisten of waren er misschien nog andere redenen? Want wie had Augustinus als lezer eigenlijk op het oog?

De inleider van deze avond heeft onlangs zelf de Belijdenissen opnieuw vertaald en deze uitgave zal in de loop van 2007 verschijnen.

Toegang: € 4,00

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie