Oriëntatieavond: De Belijdenissen van Augustinus

Dinsdag 2 oktober, 20.00-22.00 uur; door drs. Karel Peijnenborg, theoloog en lid van de Familia Augustiniana Nederland

Hoe is het mogelijk dat Augustinus nog steeds zo veel mensen weet te boeien en te raken? Hoewel hij soms theorieën en overtuigingen kan verdedigen waar we tegenwoordig weinig meer mee kunnen, is hij zo’n intens zoeker en vraagt hij zo vol vuur naar de grond van het menselijke bestaan, dat we ons vandaag nog kunnen warmen aan de vlam van zijn persoonlijkheid.

De Belijdenissen zijn het bekendste boek van Augustinus. Hij schrijft over de eerste fase van zijn leven, tot kort na zijn bekering en doop. Is het een autobiografie? Een verdediging van zijn leven waartoe de pasgewijde bischop zich door critici gedwongen voelde? Het is vooral een boek dat gelezen wil worden. Maar door wie?

Waarom zouden de mensen naar mijn Belijdenissen willen luisteren? … Mensen zijn altijd uitermate nieuwsgierig naar het leven van de ander maar hebben absoluut geen zin om het hunne te beteren. Waarom willen ze nu wel van mij horen wie ik ben, maar niet van U, God, wie zij zelf zijn? (Belijdenissen 10.3.3)

Wie op zoek wil gaan naar Augustinus in diens Belijdenissen en dan misschien ook om stof te krijgen om over zichzelf na te denken, kan zich aanmelden voor de leesgroep Belijdenissen, die we in vertaling zullen lezen.

Data en tijd worden in onderling overleg bepaald op deze oriëntatieavond. De Belijdenissen is een dik boek, dus de groep zal er al gauw een jaar mee bezig zijn om de tekst grondig te kunnen lezen. (N.B.: de bijeenkomsten vinden plaats elke tweede (was derde) donderdag van de maand, van 13.30 tot 15.30 uur.)

Wie niet op de oriëntatieavond aanwezig kan zijn, kan zich toch opgeven voor de leesgroep.

Toegang voor de oriëntatieavond en de bijeenkomsten zelf is gratis.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar Oriëntatieavond: De Belijdenissen van Augustinus

 1. A. van der Linden schreef:

  Geachte heer/mevrouw,

  Ik heb interesse in de bijeenkomsten, welke u verzorgt.
  Kunt u mij op de hoogte houden van bijeenkomsten die plaats vinden in 2008?

  In afwachting van uw reactie, verblijf ik,

  met vriendelijke groet,

  A. van der Linden

Geef een reactie