Exorcisme, nog iets van deze tijd?

Dinsdag 16 oktober, 20.00-22.00 uur; door Etienne Herrebaut osa, subprior van het St. Stefanusklooster te Gent, België

Exorcisme is een boeiend onderwerp, dat in onze tijd echter ook vragen oproept. Het fenomeen van het kwaad, waarmee het exorcisme samenhangt, snijdt diep in onze menselijke existentie. Schuld en boete, angst en onzekerheid zitten in onze menselijke condities ingebakken. Maar hoe wordt exorcisme anno 2007 verstaan in de kerk?

Exorcisme staat voor ‘bidden om bevrijding’. ‘Zoeken naar ruimte en loskomen uit een dwangbuis waarin het leven mij tot hiertoe heeft vastgezet’; het laat mij mijn plaats in deze wereld terugvinden en weer in het hart gaan staan van het cruciale punt van mijn leven.
Niet volmaakt, maar wel volledig!

Exorcisme is een vlag die vele ladingen dekt. Dit zorgt voor veel misverstanden en mythologiseringen. De inleider van vanavond zal daarom stilstaan bij de vraag hoe exorcisme functioneerde in de tijd van Jezus en hoe het vandaag de dag functioneert. Want hoort het immers niet tot de taak van iedere christen boze geesten te weerstaan en als het moet uit te drijven door de goddelijke liefde die een ieder ontvangen heeft?

Toegang: €5,—

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie