Adventsthema 2007: Een engel op je pad

In de adventstijd met vier zondagen en vier kaarsen om het licht van Kerstmis tegemoet te gaan is het thema Een engel op je pad stof tot meditatie en inspiratie. Een engel wordt vanouds voorgesteld als een wezen uit hoger sferen, gevleugeld en onttrokken aan de zwaartekracht, om ons iets aan te zeggen, om ons waar nodig te begeleiden.

Aan het begin van het verhaal van de menswording van God komt de engel Gabriël aan Maria de boodschap van haar moederschap brengen, en als haar kind geboren is krijgen de herders in het veld het bericht uit de mond van een engel te horen. Daarop wordt de boodschap van vrede en licht uitgebazuind door een grote schare engelen, waarna de herders besluiten naar Bethlehem te gaan om het kind te begroeten. De bijbel staat vol met verhalen waarin engelen een rol vervullen. Ze hebben altijd een opdracht, een zending, een bestemming. Het zijn verhalen waarin de heilsboodschap concreet wordt gemaakt, verhalen ook die troost en bemoediging geven.

Als wij in moeilijke omstandigheden verkeren en geen raad meer weten, kan het gebeuren dat een medemens ons de helpende hand reikt. Zo’n mens wordt dan een reddende engel genoemd, een hulpverlener die geen roosters of werktijden kent, die eenvoudigweg klaar staat en over engelengeduld beschikt. Wie kent niet zulke engelen in haar of zijn omgeving, wie heeft niet ooit zo’n engel op z’n schouders gehad?

De benedictijn Anselm Grün heeft in zijn boekje “Vijftig engelen” evenzovele inspirerende en persoonlijke begeleiders in het alledaagse leven omschreven. Om er een paar te noemen: de engel van de waakzaamheid, de engel van de hoop, de engel van de solidariteit, de engel van de droom. Deze vier komen voor het voetlicht tijdens de adventszondagen.

“Mensen zijn geen engelen” wordt vaak bij wijze van excuus gezegd als er fouten gemaakt worden, als er door menselijk falen zaken in het honderd gelopen zijn. Maar er zijn momenten en gebeurtenissen dat je, terugkijkend op wat je overkomen is, kunt zeggen dat er een engel op je pad kwam, een engel in mensengedaante. Daarover na te denken en daar de tekenen van te ontdekken is een zinvol aandachtspunt op de agenda van de Advent. De engel van de stille verwachting heeft een boodschap voor ieder die haar toelaat in zijn leven.

Koen van Rossum

Dit bericht is geplaatst in Teksten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie