Van vriendenmaal, via Eucharistie, terug naar het vriendenmaal

20.00-22.00 uur; lezing door Joost Koopmans osa, pastor van de Boskapel. Toegang €1,50 (voor de koffie!)

De eerste christenen kwamen voor een maaltijd bij elkaar om de onderlinge band met elkaar te versterken, en ter herinnering aan het Laatste Avondmaal van Jezus met zijn vrienden. De eerste christenen noemden deze viering agapè, oftewel vriendenmaal. Het bij elkaar komen, zodat het ritueel zich kan voltrekken, is dus al een eeuwenoude gebeurtenis.

Ook de Eucharistie is, naast een sacrament, een rite. Riten zijn vooraf beschreven en moeten op een bepaalde manier worden uitgevoerd. In de kerk moet een rite ten dienste staan van hetgeen zich tussen God en mensen afspeelt. Bij de Eucharistie gaat het erom dat de deelnemers vieren en het geheim zich voltrekt tussen God en volk. In dit gebeuren moet de voorganger ervoor zorgen dat het ritueel zijn werk kan doen en het volk van God zijn priesterlijke taak als vierder van de liturgie kan vervullen. Na het Tweede Vaticaans Concilie is dit uitgangspunt weer centraal komen staan.

In de Boskapel willen we terug naar het ‘vriendenmaal’, het oerbegrip van het samen vieren van dit liturgisch ritueel, waarin de ontmoeting tussen God en volk voorop staat.

Een boeiende avond voor allen die invulling willen geven om op deze wijze samen Gods volk onderweg te zijn, zoals het Tweede Vaticaans Concilie voor ogen had.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie