Islamitische kunst

20.00-22.00 uur; lezing door drs. Gerrit Steunebrink, docent godsdienst- en cultuurfilosofie. Toegang €4,= (inclusief koffie)

De islam komt meestal negatief in het nieuws en geeft daardoor veel aanleiding tot discussie en strijd. De islamitische kunst geeft ons echter, net als iedere kunst, eens de kans op een niet polemische wijze kennis te maken met de werkelijksheidsopvatting die zij wil verbeelden. Je kunt er verwonderd door raken, haar gewoon mooi vinden, en misschien scheppen die ervaringen nieuwe kansen voor een dialoog. We gaan in op vier aspecten van de islamitische kunst: de kalligrafie, de keramiek, de architectuur en de miniatuurkunst.

‘Verbeelden’ is misschien een raar woord. De islam staat toch immers bekend, net als het jodendom, als een religie die het beeldenverbod kent. We zullen ingaan op de betekenis en de strekking van het beeldenverbod in de islam en de consequentie ervan voor de islamitische kunst. De kalligrafie en de ornamentiek van de keramische kunst kunnen als compensatie voor het gebrek aan beelden gezien worden. In de architectuur komen de genoemde kunsten samen. Daar openbaart zich een wereld die verwant is aan die van onze kathedralen. De islam kent in de vorm van de miniatuurkunst echter ook wel degelijk beeldende kunst. Welke betekenis heeft zij?

Alles wordt met behulp van dia’s beeldend uiteengezet.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

2 reacties op Islamitische kunst

  1. o schreef:

    jesus was ook een kunstnaar en beschreef zijn kunst als een gevoelige snaar en leegte van vlakte aan ons heeft toegekent

  2. moses schreef:

    vertel ons eens wat over de kleurtjes die men gebruikt bij kunst over de licht kleurtje over de donkere kleurtjes wat het temaken heeft met u persoonlijkheid en wat je over of met de kunst ontwerpen aan kan mag je er overspreken mag je het aanraken want die kleurtje maken je persoonlijkheid gevoelig

Geef een reactie