Het Oude Testament, wortel van christelijk geloof

20.00-22.00 uur; door prof. dr. Tobias Nicklas, hoogleraar Exegese van het Nieuwe Testament aan de Radboud Universiteit te Nijmegen.

De Bijbel is een bibliotheek van boeken. Samen vormen de boeken één geheel, maar toch spreken ze ons op verschillende manier aan. We laten ons graag inspireren door verhalen waarin God wordt geschilderd als de Goede Vader die op de uitkijk staat naar zijn Verloren Zoon, waarin Hij hem zijn fouten en tekorten vergeeft (zoals in het Evangelie van Lucas). Maar met sommige andere teksten hebben wij mensen van nu heel wat moeite, zoals de verhalen waarin hele volkeren worden vernietigd (zoals in het boek Rechters) of waarin God dingen van mensen vraagt die onbegrijpelijk lijken te zijn (zoals het offer van Abraham). Moeilijk lijken we het vooral te hebben met verhalen waarin God wordt gepresenteerd als een harde, meedogenloos straffende Heer.

Toch behoren al deze verhalen tot dezelfde bijbel. Ze maken allemaal onderdeel uit van ons geloofsboek. Zouden we niet liever die gruwelijke verhalen uit vooral het Oude Testament vergeten? Hoe kunnen we omgaan met bijbelteksten die ons eigen beeld van een barmhartige, vergevingsgezinde en goede God aan het wankelen lijken te brengen? Hoe kunnen al die verhalen van de bijbel ons inspireren en ons geloof verrijken?

Professor Tobias Nicklas wil laten zien aan de hand van concrete verhalen dat de verhalen en boeken van het Oude Testament de basis (de wortel) vormen waar de verhalen en boeken van het Nieuwe Testament op rusten. Hij maakt ons wegwijs door de verschillende boeken die elk ons mogen inspireren. Op die manier kunnen wij wat meer vertrouwd raken met ons geloofsboek, de bijbel.

Toegang: € 5,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie