De Sant’Egidio-gemeenschap, dienst aan de armen

20.00 – 22.00 uur; door Dirk van der Goten, lid van de Sant’Egidiogemeenschap in Antwerpen

De Gemeenschap van Sant’Egidio (of Sint-Egidiusgemeenschap) is een christelijke lekengemeenschap met meer dan 50.000 leden in meer dan zestig landen in verschillende werelddelen. Zij ontstond in 1968 in Rome door een groep vrienden die samen naar het evangelie wilden luisteren en het beleven. De eerste christelijke gemeenschappen zoals die in de Handelingen van de Apostelen beschreven staan, en de figuur van Franciscus van Assisi stonden hem daarbij voor ogen. De gemeenschap ontleent haar naam aan het kerkje van Sant’Egidio in de wijk Trastevere, waar ook nu nog het centrum van de gemeenschap is gevestigd.

Bij de Sant’Egidiogemeenschap zijn drie ‘werken’ van belang:

  • het gebed, waarbij het Evangelie centraal staat;
  • het doorgeven van het Evangelie aan anderen;
  • de dienst aan de armen.

Geïnspireerd door hoofdstuk 25 van het Matteüs-evangelie, breidde de gemeenschap gaandeweg haar vriendschap uit naar andere armen: daklozen, fysiek en mentaal gehandicapten, vreemdelingen, zieken en ouderen. De leden van de gemeenschap gaan naar gevangenissen, bejaardeninstellingen, zigeunerkampen en asielzoekerscentra. Sant’Egidio wil gevoelig zijn voor elke oude of nieuwe vorm van armoede, zoals die van de bejaarden in Europa, die soms niet behoeftig zijn maar arm in hun eenzaamheid. Op wereldschaal zet Sant’Egidio zich in voor de dialoog tussen godsdiensten en de vreedzame oplossing van conflicten.

De inleider van deze avond is actief lid van de Sant’Egidio-gemeenschap in Antwerpen en is daar onder andere werkzaam in restaurant ‘Kaniano’, een restaurant voor daklozen, geleid door leden van de Sant’Egidio. Hij zal ingaan op zijn eigen motivatie, maar ook op de missie, doelstelling en activiteiten van de wereldwijde gemeenschap.

Toegang: € 4,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

1 Reactie naar De Sant’Egidio-gemeenschap, dienst aan de armen

  1. Beheerder schreef:

    Deze avond heeft geleid tot een oproep.

Geef een reactie