Het achtvoudige pad van Augustinus, 1

20.00-22.00 uur; drie leeravonden door Frank Kazenbroot, Norbertijn.

Augustinus schreef zijn kloosterregel zo’n 1600 jaar geleden. Zijn regel is een korte tekst die eeuwenlang mensen geïnspireerd heeft om liefdevol op weg te gaan naar God.

Augustinus heeft de regel niet geschreven voor een kloostergemeenschap, maar voor een gemeenschap van vrienden. Het is geen richtsnoer van wetten en plichten, maar behelst het veel eerder inspirerende gedachten om het leven in een gemeenschap goed te laten verlopen. Daarom zijn de uitgangspunten van de regel ook zo toepasbaar voor andere vormen van gemeenschap en waardevol voor mensen die buiten de kloostermuren zoeken naar een religieuze leefstijl.

De regel omvat woorden die getuigen van grote wijsheid. De acht hoofdstukken van de regel kunnen gezien worden als acht stappen op een religieus en spiritueel pad. Wij komen er begrippen tegen als eenheid, waakzaamheid, tevredenheid en schoonheid, maar ook werkwoorden als delen, bidden, vergeven en luisteren. Tijdens de drie avonden volgen we dit achtvoudige pad van de regel van Augustinus. Iedere avond is er een inleiding en is er gelegenheid voor gesprek.

Frank Kazenbroot is auteur van Het is als een spiegel, een persoonlijke reflectie over de regel van Augustinus.

31 januari, 7 en 14 maart, van 20.00 tot 22.00 uur.

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie