Duizend jaar Kerstmis op toneel

20.00-22.00 uur; door Jacques de Vroomen. Lezing over ‘Kerstmis’ als toneelstuk: toneelgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en godsdienstgeschiedenis

Kerstmis is in zijn oorsprong niet een begrip maar een woord dat verwijst naar een verhaal. Of is ‘kerstmis’ de titel van een toneelstuk? Voor dat laatste valt heel wat te zeggen. Een romantische schemerig verlichte grot als decor. Een hemelse spot op het centrum van de voorstelling: een voederbak met een kind erin. Daarnaast de belangrijkste spelers: Maria en Jozef, met bijrollen voor herders en wijzen uit het Oosten. En ook dieren hebben rollen: een os, een ezel, een herdershond en schapen.

In het middeleeuwse liturgische toneel, het begin van de Westerse toneelgeschiedenis, is er al heel vroeg sprake van kerstspelen. Ook in de eeuwen die volgen is het verhaal van Bethlehem regelmatig speelstof, in steeds nieuwe theatrale vormgevingen waarmee ook de inhoud van dit ‘mythologische’ verhaal steeds weer geherinterpreteerd werd. Het historische verhaal van kerstmis op het toneel is toneelgeschiedenis, cultuurgeschiedenis en godsdienstgeschiedenis.

Een mooie avond om je eens op een andere wijze voor te bereiden op het naderende Kerstfeest.

Inleider: Jacques de Vroomen, docent theatergeschiedenis

Toegang: € 5,=

Dit bericht is geplaatst in Activiteiten. Bookmark de permalink.

Geef een reactie